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 Department of Community and Economic Development 

Planning Division 

ADMINISTRATIVE POLICY/CODE INTERPRETATION 
 

 
ADMINISTRATIVE 
POLICY/CODE 
INTERPRETATION #: CI-74 
 
MUNICIPAL 
CODE SECTIONS: Zoning Use Table (RMC 4-2-060) and Wireless Communication Facilities 

(RMC 4-4-140) 
 
REFERENCE:  N/A 
 
SUBJECT:  Amendments to Wireless Communication Facility regulations 
 
BACKGROUND: Ordinance 5746 was adopted January 12, 2015 and included 

amendments to the City’s Wireless regulations. Some of the changes 
adopted included requiring a Conditional Use Permit for any new 
Wireless Communication Facilities (WCF) as well as most alterations to 
existing WCFs. Only minor alterations to existing WCFs on existing towers 
are exempt from the Conditional Use Permit requirements. Ord. 5746 
also exempted WCFs from the Airport Height requirements and amended 
Title 5 to include requirements regarding utility pole swap outs. 

 
 
JUSTIFICATION: The regulations adopted under Ord. 5746 inadvertently resulted in 

requiring new Conditional Use Permit applications for collocation and 
modifications to existing wireless facilities that are not towers.  Where 
these facilities are already established either a conditional use permit has 
already been processed and approved or the facilities have been in 
existence long enough to be legally established uses without a CUP.   
Because collocation and modification to existing facilities would not 
result in an establishment of a new use in a new location it is not 
appropriate to require a new conditional use permit each time. 
Therefore, the minor alteration provision should be expanded to include 
minor alterations to existing WCF located on buildings and other support 
structures.  

    
   As it relates to the exemption from the Airport Height requirements of 

the FAR Part 77 Surface Area; this was also an inadvertent code 
amendment.  This exemption is not permitted per FAA and should not be 
permitted in the City’s Code.  Therefore, the exemption should be 
removed.  

    
   Finally, the amendments to Title 5 should also be added to Title 4 so the 

height standards are located in the City’s Development Standards and not 
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only the Finance and Business Regulations of RMC.  By placing the height 
standards in Title IV these standards become regulated as Development 
Standards which is the appropriate location for height regulations. 

 
DECISION:  Revise the Zoning Use Table (RMC 4-2-060), Wireless Communication and 

Facilities regulations (RMC 4-4-140) as specified below. 

ADMINISTRATOR  
APPROVAL: _______________________________________ 

C. E. “Chip” Vincent  
    
 
DATE:   July 13, 2015 
 
APPEAL 
PROCESS:  To appeal this determination, a written appeal--accompanied by the 

required filing fee--must be filed with the City's Hearing Examiner (1055 
South Grady Way, Renton, WA 98057, 425-430-6515) no more than 14 
days from the date of this decision.  Your submittal should explain the 
basis for the appeal.  Section 4-8-110 of the Renton Municipal Code 
provides further information on the appeal process. 

 
CODE 
AMENDMENTS 
NEEDED TO 
IMPLEMENT 

DETERMINATIONS:    

4-2-060 ZONING USE TABLE – USES ALLOWED IN ZONING DESIGNATIONS: 

P. WIRELESS COMMUNICATION FACILITIES 
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4-4-140 WIRELESS COMMUNICATION FACILITIES: 

E. ALTERATION OF EXISTING TOWER WIRELESS COMMUNICATION FACILITY (WCF) SUPPORT 
STRUCTURES: 

1. Minor Alteration: Proposed collocations and/or modifications to a lawfully existing tower, 

excluding other WCF support structures, that does not substantially change the physical 

dimensions of the WCF shall be a minor alteration and exempt from site plan review 

Conditional Use Permit requirements. “Substantially change the physical dimensions” means: 

a. Height: A collocation and/or modification that would increase the overall height 

of the WCF by more than ten percent (10%), or by twenty feet (20'), whichever is 

greater; 

b. Width: A collocation and/or modification that would add an appurtenance to 

the body of the tower that would protrude from the edge of the tower by more 

than twenty feet (20'), or more than the width of the tower at the level of the 

appurtenance, whichever is greater or a collocation and/or modification to an 

existing WCF support structure other than a tower that would qualify as a 

Concealed or Camouflaged WCF; and 

c. Compound Expansion: Expansion of a WCF’s compound necessitated by the 

proposed installation of more than four (4) new equipment cabinets or more than 

one new equipment shelter. An expansion of a compound necessitated by a minor 

alteration shall not constitute a major alteration; however, the compound 

expansion shall be the minimum necessary to accommodate the alteration. 

F. STANDARDS AND REQUIREMENTS FOR ALL TYPES OF WIRELESS COMMUNICATIONS 

FACILITIES: 

2. Maximum Height: All wireless communication facilities shall comply with RMC 4-3-020, 

Airport Related Height and Use Restrictions,. In addition, all wireless communication facilities 

http://www.codepublishing.com/wa/renton/html/Renton04/Renton0403/Renton0403020.html#4-3-020
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shall comply with as well as the height limitation of the applicable zoning district, except as 

follows: 

a. Monopole I: Less than sixty feet (60') for all zones. Antennas may extend sixteen 

feet (16') above the monopole I support structure. 

b. Monopole II: No more than thirty five feet (35') higher than the maximum 

height for the applicable zoning district, or one hundred fifty feet (150'), whichever 

is less. Antennas may extend sixteen feet (16') above the monopole II support 

structure.  

c. Stealth Towers: The maximum allowed height of a stealth tower shall be one 

hundred fifty feet (150'); however, the allowed height for a specific type of stealth 

facility shall be determined through the Conditional Use Permit review process 

and the standards of this Section.  

d. Rooftop WCF: Concealed and/or camouflaged WCFs erected on a rooftop may 

extend up to sixteen feet (16') above the allowed zone height.  

e. Utility Poles: Proposed replacement utility poles, for the purpose of siting 

wireless communication facilities, shall be no more than twenty feet (20') taller 

than adjacent utility poles; utility poles on residentially zoned private property 

shall be no taller than forty-five feet (45'). 

 
 
STAFF CONTACT:   Jill Ding, x6598 
 


